Заснований на початку XVII століття, Батурин відіграв значну роль в історії України. У 1669–1708 та 1750–1764 роках Батурин був резиденцією гетьманів Лівобережної України, з ним пов’язана діяльність таких визначних політичних лідерів часів Гетьманщини, як Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський.

Палац Кирила Розумовського
Батуринський палац — це єдине творіння видатного архітектора на території України! Триповерховий палац, зведений у стилі класицизму, був домінантою всього комплексу і височів над флігелями, розташованими по обидві його сторони, і великим парком. Перший поверх палацу був вирішений у стилі римської архаїки. Головний фасад прикрасив стрункий портик з восьми колон іонічного ордера. Звідси відкривається вид на заплаву Сейму, поцятковані луками і лісами. «Батуринський палац являв така єдність архітектури і пейзажу, рівного якому немає ніде», — запевнив відомий історик архітектури Федір Горностаєв.


Цитадель Батуринської фортеці
Архітектурно-меморіальний комплекс «Цитадель Батуринської фортеці» яскраво ілюструє вид найбільш укріпленої частини міської фортеці 1669-1708 рр. Гетьманський будинок являє реалії мурованої архітектури другої половини XVII ст., А також інтер’єри цього будинку, естетичні смаки перших батуринських гетьманів — Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи. Важливим об’єктом Цитаделі є замкова дерев’яна церква Воскресіння Господнього, яка фактично є усипальницею героїв Батуринської оборони 1708, останки яких знайшли вічний спочинок у його крипті. У церкві екскурсанти можуть помолитися за упокій душ невинно убієнних батуринців, запалити свічку пам’яті. З підвального приміщення церкви йде підземний хід, відтворений на автентичному місці, досліджено археологами в травні 2008 року.
Музей археології Батурина
Експозиція Музею археології Батурина розгорнута в будівлі колишньої Воскресенської церковнопарафіяльної школи, побудованої в 1904 році. Експозиція побудована за хронологічно-тематичним принципом, на археологічних матеріалах вона висвітлює історію Батурина. Експозиція Музею археології Батурина побудована в трьох тематичних напрямках: «Батурин стародавній», «Батурин козацтва», «Батурин — гетьманська резиденція».
Будинок Генерального судді В. Кочубея, який чудово зберігся до нашого часу і становить велику історичну та культурну цінність, розташований серед прекрасного парку. Він є свідком становлення, розвитку та знищення Батурина — резиденції українських вождів епохи Гетьманщини. Зведення Будинки генерального суду приписують перший батуринському гетьману Д.Многогрішного. Це приміщення має унікальну захоплюючу історію, єдиний на території Батурина, яке дійшло до нас з часів гетьманства Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи, яке вистояло при жорстокому знищенні Батурина російськими військами під керівництвом Олександра Меншикова в листопаді 1708 року. Саме про нього писав Тарас Шевченко у поемі «Великий льох»:


Вартість туру за особу 345 грн при групі 28+2.

У вартість враховані: транспортне обслуговування, дозвіл ДАІ, послуги гідів-екскурсоводів, страхування життя.

У вартість невраховані: вхідні квитки, харчування.