26 липня — 2 серпня 2021 року (8 днів)

Мармароси, Мармарош, Марамуреш –  гірський масив в Карпатах, розташований на території України і Румунії. До України відносяться, так звані Гуцульські Альпи (масив Піп Івана Мармароського і по кордону до г.Стіг).
Піп Іван Мармароський (1938м) – найвища вершина Українських Мармарос і найвища точка українського кордону. Має кілька вершин, скелясті схили і льодовикові кулуари, тому є візитною карточкою хребта.

МАРШРУТ: Івано-Франківськ (можливо Рахів) – с. Ділове – г. Піп-Іван Мармароський (1936м) – г. Межипотоки (1713м) – г.Велика Неніска – г.Стіг– с. Шибене – Івано-Франківськ

ДАТИ: 19-26 серпня

ТРИВАЛІСТЬ: 8 днів

ПРОТЯЖНІСТЬ: ~ 60 км

ПЛАН ПОХОДУ:

День 1

Виїзд поїздом з Києва до Івано-Франківська чи Рахова у другій половині дня.

День 2

Приїзд до Франківська чи Рахова. Переїзд до географічного центрe Європи — села Ділове, огляд місцевості, куштування найсмачнішого на Закрпатті бограчу в Колибі-музеї на березі стрімкої Тиси.

Ми вже в прикордонній зоні, від Румунії нас відділяє усього кілька десятків метрів, тримаємо документи при собі і реєструємось в пункті пропуску, висуваємося на маршрут, поступово набираючи висоту. Знаходимо наймальовничішу галявину і зупиняємось на першу гірську ночівлю.

День 3

Поживно снідаємо та продовжуємо набирати висоту. Минаємо буковий та хвойний ліси, виходимо впритул до гір, на полонину з неймовірним краєвидом на гори й ущелини на всі 360 градусів.

Нарешті ми на Лисячій полонині, навесні тут квітнуть крокуси, що вкривають полонину мов килим, влітку – це пасовище для овець та родовище свіжої бринзи, яку ми мусимо скуштувати.

День 4

Піп Іван Мармароський чекає! Сьогодні в нас найвідповідальніший та досить складний день — ми підкоримо найвищу вершину нашого трекінгу 1936 м.

Раненько прокидаємось, розминаємо кісточки, поживно снідаємо з неймовірним краєвидом та запашною кавою.

По гострому гребню хребта з скелястими схилами-обривами ми дістаємось вершини, роздивляємось навкруги, насолоджуємось українськими та румунськими вершинами, побачимо Роднянські Альпи, що в Румунії. Цілий день рухаємось прямо по кордону: лівою ногою — вдома, правою –  в Румунії. Стаємо на ночівлю вже зі звичним, проте досі фантастичним гірським краєвидом.

День 5

Першою вершиною на сьогодні буде гора Межипотоки (1713м). З неї ми побачимо вже рідні Мармароси та найвищий в Україні Чорногірський хребет з стрімкими Говерлою і Петросом.

Продовжуємо рух вперед по хребту, підходимо до Неніски. З неї як на долоні видно румунські вершини Фаркеу і Міхайлек. А десь в сідловині між ними на висоті близько 1660 м заховалось гірське озеро Віндерел.

День 6

Траверсуємо хребтом та виходимо до вершини Стіг.

Від Копиці прямуємо на північ, у бік Чорногірського хребта. Ночівля на полонині Радул. Спускаємось з гір, прямуємо до с.Шибене.

День 7

Збір табору, ранкові ритуали, сніданок.

Вирушаємо до Франківська чи Рахова. Оглядова екскурсія містом. За бажанням відвідання Труфанецького водоспаду. Від’їзд додому.

День 8

Приїзд до Києва до 10 ранку.

Вартість: 2250 грн. + ЗД квитки

У вартість входить: страхування, трансфери по маршруту, вхідні квитки та перебування на заповідній території, реєстрація групи в прикордонній зоні та в контрольно-рятувальній службі, частково харчування, оренда загального спорядження.

У вартість не входять: ЗД квитки, продукти частково веземо з Києва.

За 2 тижні до поїздки буде розкладка продуктів для всіх учасників походу!